Malzeme ve Geri dönüşüm

Yapı  tasarım aşamasında  sürdürülebilir malzemelerin  kullanımı ,sanayileşme ve teknolojinin getirdiği ürün çeşitliliği buna ilave olarak  maliyet  sorunları nedeniyle  günümüzde  ne yazıkki  tasarımda öncelikli  koşul  haline getirilememiştir.Modern çağın yapı malzemeleri,  üretim aşamasında  gerek  sarfedilen enerji kaynakları  gerekse  kullanım ömrü sonrasında atık yönetimi döngüsündeki  rolü ise her zaman tartışmaya açıktır.

   Doğal mazleme kullanımı her nekadar sürdürülebilir  mimari için işaret edilse de,  günümüz teknolojisi ile birbirine alternatif  yapı malzemeleri  üreten firmaların  üretim sürecinden önce  ar-ge  lerini güçlendirerek  sürdürülebilir yapı malzeme çeşitliliğinin artmasına katkıda bulunmaları inşaat sektörümüzün  yapı malzemesi  ithalatı ve yapı maliyetinin düşürülmesinde etkin rol oynaması kaçınılmazdır.Sürdürülebilir  yapı malzemeleri  performans açısından genellikle   aşağıdaki kriterler çerçevesinde değerlendirilebilir.

  1. Yerel kaynaklarla üretilen malzemeler
  2. Taşıma maliyetleri ve çevresel etkileri
  3. Termal verimlilik
  4. Kullanıcı  ihtiyaçları ve sağlıklı malzeme
  5. Mali sürdürülebilirlik
  6. Bina yıkım sürecinde geri dönüşüm
  7. Üretim sürecinde oluşturulan atık ve kirlilik
  8. Üretim sürecinde gerekli Enerji Yenilenebilir kaynakların kullanımı
  9. Ürün tarafından oluşturulan Toksik emisyon
  10. İşletme maliyet

Kentsel dönüşümde karşımıza çıkacak yapı atıklarının nasıl değerlendirileceği ise günümüzde tartışılan konular arasında olmakla birlikte, atık yapı malzemelerinin geri dönüşümü ile ilgili tesislerin şimdiden nerede konuçlanacağı ve ne kadarlık bir alana hizmet edeceğinin de kurgulanması gerekmektedir. Çıkan atık malzemenin endüstriye tekrar kazandırılması önemlidir.Kırma makinaları aracılığıyla parçalanabilen atık betonların demir ve diğer elemanlardan ayırımı tamamlandıktan sonra, agrega, grobeton,yol yapımında dolgu malzemesi olarak kullanılabileceği gibi, tuğla , doğal taş gibi malzemelerin de dış mekan ürünlerinde, yol döşemelerinde kullanılabilmektedir. Mermer tozu beton harcında ve özellikle zemin iyileştirmelerinde ayrıca mermer atıkları inşaat sektöründe;sıva harcıkarışımlarında, dolgu malzemesi olarak,mozaik üretiminde,kaplama ve döşemelerde, , mıcır olarak, paledyen olaraka, karayolu ve demiryolu inşaatlarında da kullanılabilmektedir. Mermer tozu ayrıca betonun geçirimliliğini azaltmaltmakta, işlenebilirliğini artırmaktadır. Donma ve çözünme direncini de artırır.Kalsine edildikten sonra da Gazbeton üretiminde kullanılabilir.Seramik üretiminde hammadde kaynaklarından biridir.Çimento ve kireçüretimi ve boya imalatında da kullanılmaktadır.Örneğin atık tuğla kırıklarının asfalt betonu üzerinde sağladığı avantajlar üzerinne çeşitli çalışmalar yapılmıştır. Ayrıca atık tuğlalar tuğla üretiminde de kullanılabilmektedir.